Dalen med de mange kjellerne

| 27. desember 2012

20121227_001Rett øst for Gardasjøen, ca 100 km vest for Venezia, og med byen Verona i sør og Soave i øst ligger Valpolicella-området i Italia. Et navn mange forbinder med gode italienske viner.
Valpolicella-området består av en rekke dalfører i nord-sør-retning. Og derav også navnet. Hvis vi deler navnet i tre Val – poli – cella, da er det lett å se at det kan bety ”dalen med de mange (vin)kjellere”. Det er i alle fall en poetisk forklaring på stedsnavnet, men ”poli” (mange) er gresk, mens ”cella” (kjeller) er latin. Så kanskje navnet egentlig har et annet opphav.

Uavhengig av opphav, så er Valpolicella-området kjent for fire vintyper:

  • Valpolicella er den enkleste og letteste av disse. Vinen har også et ”tilleggsnavn” avhengig av område. Classico er fra det klassiske Valpolicella-området lengst vest. Valpantena er det andre ”tilleggsnavnet”.
  • Ripasso er en kraftigere vin med mer alkohol og fylde, og den er mindre frisk i uttrykket. Mens den vanlige Valpoloicella som regel ikke er fatlagret, så er Ripasso det.
  • Amarone della Valpolicella er den ekstremt kraftige varianten med høy alkoholstyrke og stor fylde.
  • Recioto delle Valpolicella skiller seg fra vinene ovenfor ved å være en søt vin med intenst konsentrert fruklt. Den passer derfor som dessertvin.

Amarone-vinen er altså Valpolicellas ubestridte konge. Det er faktisk en ganske ny vin. Den ble først kommersielt tilgjengelig på 1950-tallet, og først på 1990-tallet fikk den sitt eget navn. Og først for to år siden fikk den sin egen DOCG-klassifikasjon, som nr. 47 i Italia.

I Norge har interessen for Amarone økt kraftig. I 2006 ble det solgt ca 100.000 flasker. I 2012 blir det sannsynligvis solgt ca 300.000.

Mer enn vin
Valpolicella-området og Veneto er mer enn vin.

I vest finner du Gardasjøen med mange idylliske steder, men dessverre med minst like mange ”overturistifiserte” steder. Likevel er Gardasjøen verd å besøke. Vestsiden er bedre enn østsiden, og halvøyen Sirmione i syd er obligatorisk.

Verona er en spennende by, og en utendørsopera i Arena (bildet nedenfor) er obligatorisk. Der kan du en varm sommerkveld oppleve opera sammen med 20.000 andre publikummere. Da Anne og jeg skulle få med oss Romeo og Julie i sommer, ble forestillingen avlyst etter to akter på grunn av kraftig regn. Det er risikoen, men vel verd innsatsen likevel. I Verona finner du også Casa di Giulietta. Det er huset der Julie sto på balkongen mens Romeo sto nedenfor.

Castelrotto og Fumane er to landsbyer i Valpolicella det er vel verd å besøke. I sommer bodde Anne og jeg på en liten vingård i åssiden ovenfor Fumane. Der hadde vi utsikt over det typiske Valpolicella. Det er et sted du finner ro og fred.

Drar du østover kan du besøke Venezia, men det er annen historie…

Stikkord:

Kategori: Blogg, Reise, Valpolicella, Verona

Stengt for kommentarer