Nr 899

| 22. desember 2014

20141130_042NRK er verdenskjent for ”sakte-TV” (slow TV). Det er blitt et eget programformat for TV, og det er NRKs distriktsdivisjon som er eksperter på det. Vi har laget Bergensbanen minutt for minutt, Sommerbåten, nasjonal vedkveld, nasjonal strikkekveld, og sist, men ikke minst Salmeboka minutt for minutt.
2,2 millioner mennesker så på deler av programmet hvor 200 kor sang seg gjennom den nye norske salmeboka – fra salme 1 til salme 899.

Jeg fikk gleden av å være i Vår Frue kirke i Trondheim den siste kvelden av programmet som varte i totalt 60 timer og 16 minutter. Jeg planla det slik at jeg reiste fra Sandefjord med Widerøe slik at jeg var på plass i Vår Frue kirke i tide til å få med meg salme 832 Blå salme. Og så fikk jeg med resten av salmeboka fram til og med salme 899. Totalt var 17.000 mennesker innom Vår Frue kirke i løpet av disse vel 60 timene. Og den siste timen av salmesangen ”kuppet” publikum salmesangen fra korene. Til slutt sang en fullsatt kirke av full hals den siste salmen.

Jeg tror at nesten alle har en salme som er viktig for dem. De fleste har opplevd glede ved en barnedåp eller en vielse, mange har opplevd høytid på julaften eller ved en konfirmasjon, mange har følt sorg ved en gravferd. For meg er salme 832 et slikt viktig minne. Derfor er salmene en kulturskatt som berører de fleste av oss.

Derfor vil jeg nå dele salmebokas siste salme med deg, enten du er kristen, humanetiker, muslim eller noe annet. Jeg håper du synes det er ok.

Jeg tror på jordens forvandling en gang,
en tid, et sted, en fremtid hvor Guds himmel
til jorden senkes ned, en evighet av
glede da alt det vakre her blir løftet
i Guds klarhet og stråler bedre der.

Jeg tror på jordens forvandling.
En tid, et sted, en gang
skal alle ting bli nye
og alt bli fylt med sang!
Ja, jorden skal fornyes,
og gode ting skal skje!
Bak døden venter Jesus.
Den som vil tro, skal skje.

Jeg flykter ikke fra verden.
Blant jordens minste små,
der finner jeg den fremtid
som jeg vil vente på.
Ja, jorden skal forvandles,
dens natt går alt mot gry!
Jeg tror at Jesus Kristus
skal gjør verden ny!

Kategori: Blogg, NRK

Stengt for kommentarer