Velkommen til Mars

| 26. november 2018

Vi er ca 7,6 milliarder mennesker på jorda. I fjor fikk 2,4 millioner (ca 0,03 prosent) av oss muligheten til å bli med til planeten Mars i år.

Siden jeg sitter godt forankret på jorda (Tellus), var det selvfølgelig ikke oss fysisk som dro til Mars, men navnene våre var med i en liten datachip montert på landingsfartøyet InSight.

InSight landet på Mars 26. november i år på et sted som blir kalt Elysium Planitia. På en liten datachip der er nå navnet mitt.

Det må være et lite skritt for menneskeheten, men ganske morsomt for meg.

Om noen år sender vi kanskje bemannede romskip til Mars. Hva slags samfunn skal de lage der?

Et samfunn på Mars kan ikke være et ”bruk og kast”-samfunn. Det må være et ”bruk og gjenvinn”-samfunn. Det kan ikke være et kapitalistisk samfunn hvor produksjon lønner seg. Mars har sannsynligvis mineraler med stor verdi på jorda, men transporten hit vil koste så mye at det ikke vil være økonomisk lønnsomt etter de prinsipper vi har for avkastning i dag. Og kan et samfunn på Mars være et demokrati slik vi kjenner det? Sannsynligvis ikke. Og hvem eier Mars?

I et langsiktig perspektiv kan Mars bli redningen for menneskets sivilisasjon hvis vi ikke klarer å redde Tellus fra klimakriser og overforbruk. Men hvem skal nyte godt av å bli en marsboer? Min generasjon slipper å forholde seg til det. Men for kommende generasjoner kan det bli en brutal virkelighet. Hvis vi da ikke klarer å handle nå, slik at også Tellus blir et levelig sted også om 100 og 200 år…

Stikkord:

Kategori: Blogg, Privat

Stengt for kommentarer