Kinas Vel – historien om et bilde

| 1. august 2021

Blant mine foreldres etterlatte papirer fant jeg et bilde av 19 kvinner. Jeg kjente umiddelbart min farmor, min grandtante Anna, «søster» Julie (hun var sykepleierske og brukte jod da jeg som liten gutt var uforsiktig og fikk et kutt i hodet) og fru Holm (vi var på etternavn da jeg var liten gutt).

Men hvem var de 15 andre kvinnene og i hvilken anledning var bildet tatt? En publisering på en lokalhistorisk side på Facebook ga meg god hjelp til å finne fram til dette.

På slutten av 1800-tallet ble det stiftet flere misjonsorganisasjoner som hadde som mål å drive kristen misjonering i Kina. Den første norske misjonsorganisasjonen som startet arbeid i Kina var Den Norske Kinamisjon som ble startet i 1889. I 1891 ble Det Norske Lutherske Kinamissionsforbud – som i dag heter Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) – startet.

Våren 1933 var min grandtante Anna Grinna og Magna Stensvold på et kretsmøte i Kinamisjonsforbundet i Ulefoss i Telemark. De hørte til i hver sin misjonsforening, men ble enige om å starte en kvinneforening i nedre Hedrum i nåværende Larvik kommune.

Misjonsforeningen Kinas Vel ble stiftet 28. juni 1933. Foreningen hadde ved starten sju medlemmer. Første formann ble Magna Stensvold. I løpet av foreningens første 40 år var følgende formenn: Maren Gokstad, Helga Grinna (nr 10 bak på bildet), Anna Grinna (nr 8 bak på bildet), Nora Skuggedal, Kristine Hellenes (nr 3 bak på bildet), Karoline Tidemandsen (nr 4 foran på bildet), Julie Thomter (nr 3 foran på bildet), Agnes Wirgenes (nr 6 foran på bildet) og Astrid Olsen (nr 7 foran på bildet).

Da Kinas Vel i 1973 fylte 40 år hadde de til sammen samlet inn ca 50.000 kr til misjonsarbeidet.

Da Kinamisjonsforbundets misjonærer måtte forlate Kina etter andre verdenskrig, skiftet organisasjonen navn fra Kinamisjonsforbundet til Norsk Luthersk Misjonssamband. Kinas Vel fortsatte sitt arbeid og samlet inn penger til blant annet misjonering i Hong Kong og andre områder.

Bildet jeg fant er kanskje fra Kinas Vels 30 års-jubileum i 1963?

De som er med på bildet er:

Foran fra venstre: Anna Marie (Åsen) Andersen, Anna Bakken, Julie Thomter, Karoline Tidemandsen, Asborg (Ulverød) Åsen, Agnes Gunhilde (Åsen) Wirgenes og Astrid Olsen.

Bak fra venstre: Elida Holm, Hella Vestrum, Kristine Hellenes, Marit Åsen, Nora Skuggedal, Marie Halvorsen, Bjørg Wirgenes Nilsen, Anna Grinna, Solveig (Heum) Skuggedal, Helga Johanne (Hagtvedt) Grinna, Anna (Omsland) Kapstad og Tora Olsen.

Stikkord: , , ,

Kategori: Grinna, Hedrum, Lokalhistorie

Stengt for kommentarer