Ukas viktigste tale

| 6. november 2008

By Fabio Gismondi from PISA, ITALIA (INGRID BETANCOURT A PISA) [CC-BY-2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], via Wikimedia CommonsOnsdag morgen (norsk tid) holdt Barack Obama sin seierstale i Grant Park i Chicago. Mange hundre tusener mennesker var samlet i parken. Og mange millioner mennesker verden over så talen i fjernsyn. Men var det ukas viktigste tale?

Barack Obama holdt selvfølgelig en reflektert, retorisk god, visjonær og inkluderende tale. Og full av tåredryppende poenger om 106-årige Ann Nixon Cooper (ain’t got time to die) og valpen barna Malia og Sasha skal få når de flytter inn i Det hvite hus i Washington.

I Politisk kvarter i P2 i dag kommenterte Kjell Lars Berge (professor i tekstvitenskap ved Universitetet i Oslo), Siv Nordrum (tidligere kollega av meg og tidligere taleskriver for Kjell Magne Bondevik) og Torbjørn Røe-Isaksen (redaktør i Minerva) hva norske politikere kan lære av Obamas talegaver. Det er mye, men skal ikke kommenteres her.

Obamas tale var god. Men var den ukas beste?

Den var det kanskje fram til kl 21.30 i kveld. Da ble Ingrid Betancourt intervjuet av Sigrun Slapgard i Urix på NRK2. Det var en sterk opplevelse. Se det intervjuet!

Det inneholder mye bra. Etter 8 minutter og 48 sekunder inntrer følgende:

– Hvor henter du kreftene fra?
– Jeg mener menneskets største kraft er kjærligheten!
(Se Sigrun Slapgards reaksjon på det svaret.)

Du finner intervjuet her: http://www1.nrk.no/nett-tv/indeks/149903

Det er ikke de store forsamlingene, de poengterte formuleringene, de tåredryppende detaljene og den glitrende retorikken som er viktigst. De personlige opplevelsene, ettertenksomheten, de følsomme refleksjonene og ærbødigheten er viktigere. De kom fram i Urix i kveld. Ikke på grunn av spørsmålene, men på grunn av svarene.

Kategori: Blogg, NRK, Samfunn

Stengt for kommentarer