200 år med moderne vaksiner

| 20. desember 2020

I høst har myndigheter og folk flest ventet på en vaksine mot covid-19-sykdommen. Hvilken produsent leverer først? Hvilket land godkjenner vaksinen først? Hvem skal prioriteres for vaksinering?

Vinnerne er henholdsvis Sputnik (i Russland), Pfizer (i vesten), Russland og Storbritannia når det gjelder godkjenning, og folk over 65 år når det gjelder prioritering.

Disse kappløpene har erstattet ordinære idrettsmesterskap som har blitt avlyst på løpende bånd. Noen heier på Pfizer, andre på Moderna og ytterligere andre på BioNTech eller kinesiske Fosun Pharma.

Og når et av disse selskapene et par dager må stoppe utviklingen av sin vaksine, da får det medieoppslag på nivå med da Therese Johaug ble tatt for doping.

Dette var nok ikke noe den tyske kjemikeren Charles Pfizer (1824–1906) kunne tenke seg i sin villeste fantasi da han begynte å produsere kjemiske produkter i en bygning i Williamsburg i Brooklyn, New York i 1849.

Dette var nok heller ikke noe våre forfedre tenkte på da de på 1800-tallet fikk vaksine mot kukopper.

14. mai 1796 utsatte Edward Jenner i Berkeley i Gloucestershire i England en åtteårig gutt ved navn James Phipps for sekret fra kukopper. Gutten ble immun mot kopper. Dermed var den moderne vaksinasjon oppfunnet.

Kopper, på eldre norsk også pokker eller små pokker, var en svært smittsom og farlig virussykdom hos mennesker. Kopper var anslått å ha en dødelighet på mellom 20 og 60 %. Det siste tilfellet av naturlig forekommende kopper var i Somalia i 1977.

Inkubasjonstiden er på 8–15 dager. Første tegn på smitte var feber, etterfulgt av utslett som utviklet seg til væskefylte blemmer (kopper).

Sykdommen ble i 1980 erklært utryddet av Verdens helseorganisasjon. Det skjedde nesten 200 år etter at vaksinen mot sykdommen ble utviklet. Det er et interessant tidsperspektiv når vi nå venter på å bli vaksinert mot covid-19-sykdommen kun ett år etter at den ble oppdaget.

9. september 1862 ble min tippoldefar Thor Jørgen Hagtvedt vaksinert mot kopper. Hans ”Kokoppe Indpodnings-Attest” (bildet ovenfor) har familien tatt vare på. Det viser hvor viktig vaksinering var den gang og hvordan muligheten for vaksiner har påvirket generasjonene før oss.

Kommer vi til å ta vare på de digitale  vaksinasjonsattestene vi får våren 2021?

Kategori: Blogg

Stengt for kommentarer