«Vel møtt» i NRK P2 2. februar 1983

| 29. desember 2016


Det er egentlig ikke noe spesielt med åpningsprogrammet i prøvesendingene for den framtidige radiokanalen NRK P2 onsdag 2. februar 1983. Samtidig er det to forhold som gjør akkurat denne radiosendinga litt spesiell. Det minst viktige er at det var min aller første direktesendte sending på riksdekkende radio. Det mest viktige var at det var da Hallgrim Berg, saksordfører i Stortingets behandling av et framtidig NRK P2, sa klart og tydelig at han ville ha NRK P2 plassert i Trondheim. Slik ble det. Og han sa det i mitt aller første program som programleder i NRK P2.

Først en saksopplysning: Det NRK P2 det var snakk om i 1983 er ikke dagens P2, men dagens P1. P2 under Arne Bondes ledelse og med hovedkontor på Tyholt i Trondheim var mal og utgangspunkt for det som fra 1994 ble det vi i dag kjenner som NRK P1. Norges desidert største radiokanal.

Og så nok en saksopplysning med et par digresjoner: I 1983 hadde NRK prøvesendinger med radiokanalen P2. Redaksjonen holdt til i 3. etasje i radiohuset på Marienlyst i Oslo. Den ble ledet av Ola Johnsrud og Kjell Pihlstrøm var redaksjonssjef. Blant medarbeiderne var Dag Kullerud, Annette Groth, Vidar Lønn-Arnesen, Terje Myklebost og Rolf Brandrud. En brokete gjeng som ble enda mer brokete da Brita Blomquist og Carl-Erik Grimstad dukket opp. Brita kom regelrett flagrende inn i redaksjonen under et redaksjonsmøte – forsinket til sin første arbeidsdag i NRK. Hun og jeg ble gode kollegaer. Jeg var produsent for flere av hennes programmer. Blant annet kåret vi flere «riks-personligheter», f. eks. Gro Harlem Brundtland som «riksheks»

Gro Harlem Brundtland som riksheks. Brita Blomquist. NRK.

Vedlagte bilde av Gro som riksheks har nok aldri tidligere vært publisert. Carl-Erik Grimstad fikk jobb i NRK P2 (prøvesendingene) fordi han gikk feil. Han skulle besøke en kamerat i Dagsnytt, men fant ikke veien. Isteden møtte han Ola Johnsrud som skulle på toalettet. Ola hadde et akutt problem. P2 (prøvesendingene) manglet hallomann. Fredrik Ravn, som hadde vært hallomann, skulle tilbake til P1. Det hadde Ola glemt. Derfor ble han svært overrasket da Fredrik mandag 28. februar 1983 opplyste på redaksjonsmøtet i P2 (prøvesendingene) at dette var hans siste dag i P2 (prøvesendingene). Da Ola skulle på toalettet var hallomann-problemet det han tenkte på. Da han møtte Carl-Erik – som hadde gått feil – spurte han om hva Carl-Erik drev med. Carl-Erik var student med erfaring fra nærradioen Radio Nova. Dermed ble Carl-Erik umiddelbart ansatt som hallomann i P2 (prøvesendingene). Det er mye mer å fortelle om dette, men det får komme senere.

Og så en tredje saksopplysning: Hvorfor var jeg i NRK P2 (prøvesendingene) i februar 1983? Jeg studerte journalistikk på Distriktshøgskulen i Volda. Der hadde radiostudentene praksisperiode i NRK. Som regel på et av NRKs distriktskontorer. Jonette Øyen og jeg tok sjansen på å få praksisperiode på riksnettet. Vi fikk ja fra NRK P2 (prøvesendingene). Vi startet praksisperioden mandag 31. januar 1983. Allerede to dager senere var jeg altså programleder for en direktesendt riksdekkende radiosending. Det hadde ikke skjedd i dag, men i 1983, i daværende P2 og under Ola Johnsruds ledelse var det meste mulig.

Dermed satt jeg i studio HK2 (hovedkontroll 2 – P2s (prøvesendingenes) hovedregi, rett ved FR i radiohuset på Marienlyst) litt før kl 12 onsdag 2. februar 1983. Prøvesendingene i NRK P2 ble sendt over et midlertidig sendernett i Sør-Norge. Prøvesendingene varte fra kl 12 – 16.30 på hverdager. De begynte med «Vel møtt» kl 12. Det programmet varte fram til Dagsnytt kl 12.30 (i samsending med NRK P1). P2s flaggskip var «Her og nå» fra kl 15 – 16. Kl 16 var det «På hjemveien» et trafikkprogram som varte fram til kl 16.30. Da overtok Dagsnytts hovedsending. Og dermed var P2-dagen over. På fredager var sendeskjemaet litt annerledes. Da var det «Lytternes Her og nå» kl 15. Da satte lytterne dagsordenen. Og kl 16 var det «Midt i trafikken». En god programtittel P4 har «stjålet» etter at NRK sluttet med egne trafikksendinger.

Tilbake til HK2 onsdag 2. februar 1983 kl 12. Med to dagers erfaring som praktikant i NRK P2 (prøvesendingene) skulle jeg lede dagens start i kanalen. En halvtime med musikk, service og et par saker.

Først om musikken: Den måtte jeg velge selv. Som student i radiojournalistikk i Volda var jeg ganske godt opplært i NRKs allmennkringkasteroppdrag. Derfor valgte jeg musikk i tråd med det. Musikkvalget i NRK P2 (prøvesendingene) 2. februar 1983 mellom kl 12 og 12.30 ville nok ikke fungert i dag. Nedenfor finner du musikken fra den halvtimen.

Med fullstendig mangel på erfaring fra direktesendinger i riksdekkende radio hadde jeg egentlig tenkt å lage en svært enkel halvtime. Den gang ei. Samme dag hadde Aftenposten en fyldig sak med Hallgrim Berg (som jeg et par tiår senere fikk god kontakt med da han ble medlem av NRKs distriktsprogramråd for NRK Østafjells – hvilket også er en annen historie). Hallgrim Berg var i 1983 saksordfører i Stortinget for behandlingen av et mulig permanent NRK P2.

19830202 Aftenposten – Hallgrim Berg om plassering av NRK P2I Aftenposten sa Hallgrim Berg følgende: «Idag er man på Marienlyst for mye preget av Oslofjordområdets innfallsvinkler, referansegrunnlag og journalistiske sjargong. Dette inntrykk vil forsterke seg om P2 legges til Oslo. […] Ulik miljøbakgrunn og ny rekruttering vil lettere kunne gi uavhengighet og annerledes radio. Dessuten vil P2 nordenfjells være en slags «talentenes forsvarsvoll» for andre deler av landet mot Oslo-miljøet og Østlandstradisjonene som for sterkt preger NRK idag.»

Det ble slik Hallgrim Berg ønsket. Stortinget vedtok at NRK skulle få etablere et P2. Det ble vedtatt av Stortinget lokalisert på Tyholt i Trondheim. Arne Bonde ble ansatt som første kanalsjef. (En personlig digresjon: Dagen da Arne Bonde ble ansatt som P2-sjef møtte jeg Ola Johnsrud i en korridor på Marienlyst. Han hadde også vært en svært aktuell søker til jobben som P2-sjef. Jeg beklaget at han ikke hadde fått jobben. Så spurte han meg om hvordan jeg hadde det. Jeg fortalte at jeg skulle slutte i NRK for å bli informasjonskonsulent i Norske 4H. Da sa Ola følgende: «Jeg har fått ei flaske vin av medarbeiderne som trøst for at jeg ikke fikk P2-jobben. Den vil jeg du skal få som gratulasjon for din nye jobb». Det var storsinn i praksis. Og så skal det også sies at Arne Bonde og jeg 10 år senere fikk et svært godt vennskap, men det er også en annen historie.)

Tilbake til «Vel møtt» i P2 (prøvesendingene) 2. februar 1983. Hallgrim Berg var altså intervjuet i Aftenposten denne dagen om P2s framtid. Ola Johnsrud bestemte derfor at han skulle intervjues i «Vel møtt». Det var en opplagt riktig redaksjonell beslutning, men for en totalt uerfaren programleder var det ikke så opplagt. Men oppdraget var gitt. Dette var før mobiltelefonens tidsalder, så jeg fant Hallgrim Berg på et hotell i Hedmark. Telefonnummeret dit var 065-50100. I dag klarer jeg ikke å finne hvilket hotell det var. Da jeg ringte Berg rett før sending sa han at «jeg sitter her sammen med kringkastingssjef Bjartmar Gjerde. Han hører på sendinga». Det bidro jo ikke til å roe ned en helt uerfaren programleder…

Intervjuet gikk merkelig nok svært bra og Hallgrim Berg fikk sagt i NRK P2 (prøvesendingene) at det som nå er Norges mest populære radiokanal burde lokaliseres i Trondheim. Han sa det i min første direktesending i NRK!

«Vel møtt» inneholdt mer denne dagen i februar 1983. Terje Dalby hadde en rapport fra prøve-OL i Sarajevo. Dessuten var det selvfølgelig vær og trafikkinformasjon.

2. februar 1983 var nok en helt vanlig dag for folk flest. For meg var det min debut som programleder i riksdekkende radio. For NRK – og NRKs distriktskontorer – var det i ettertid en viktig dag. «Innfallsvinkler, referansegrunnlag og journalistisk sjargong» fra hele Norge er viktig for NRK og publikum, sa Hallgrim Berg. Derfor var etableringen av P2 (dagens P1) på Tyholt i Trondheim svært viktig. Det ble kunngjort i min første vakt i NRK. Og jeg er stolt av at jeg kan føre arven videre i min jobb i NRK nå. Og så beklager jeg virkelig mitt valg av musikk 2. februar 1983.

Stikkord:

Kategori: Blogg, NRK

Stengt for kommentarer